Brak
Ściągnij aplikacje Fortis dla Android
QRCODE

KURS DLA BARISTÓW

Kurs adresowany jest do:

Osób, które planują podjąć pracę w kawiarni, restauracji, hotelu lub planują otworzyć własny lokal gastronomiczny oraz wszystkich tych, którzy chcą wyjechać do jednego z krajów Unii Europejskiej w celu podjęcia pracy baristy.
Istnieje bowiem możliwość prowadzenia kursu w języku angielskim bądź niemieckim.

Umiejętności po odbyciu kursu? 

Kurs dla baristy pozwala poznać profesjonalne zasady parzenia kawy, historię kawy, plantacje, rodzaje kaw, zasady działania ekspresów do kawy, narzędzia pomocne w pracy baristy. Zajęcia praktyczne dają możliwość poznania tajników
przygotowania wszelkich napojów kawowych i zasad pracy na różnych rodzajach ekspresów. Umiejętności przygotowania kawy uzupełnione o praktykę zdobienia napojów kawowych.
Gdzie mogę podjąć pracę po ukończeniu kursu?
Po ukończeniu szkolenia profesjonalnego baristy można pracować przede wszystkim na stanowisku baristy zarówno w małych jak i w dużych przedsiębiorstwach gastronomicznych. Kurs w naszej firmie pomoże awansować w obecnej pracy, bądź znaleźć nową, świetnie płatną i rozwijającą pracę w wielu lokalach gastronomicznych. Restauracje, hotele, lokale
gastronomiczne, kawiarnie nie tylko w Polsce, ale i w całej Unii Europejskiej.
Do czego przygotuje kurs?

  • Do nowych trendów sztuki baristycznej,
  • Do praktycznych wskazówek dotyczących receptur kaw,
  • Do aranżacji różnych rodzajów kaw, sposobów ich parzenia i ekspozycji,
  • Do umiejętności sporządzania kawy i sposobów ich podawania,
  • Do  praktycznego zdobienia napojów kawowych latte art.

Program Kursu

Część teoretyczna:
1. Kawa:
– jako roślina – historia, rejony uprawy, wymagania klimatyczne, odmiany, największe plantacje
– jako ziarno – obróbka, wypalanie, różnice ze względu na odmiany
– jako napój – sposoby przyrządzania kawy, spożycie kawy na świecie
2. Barista:
– początki zawodu na świecie
– kwalifikacje i zakres obowiązków – cechy dobrego baristy
3. Sprzęt baristy:
– ekspres ciśnieniowy – budowa, parametry, rodzaje, konserwacja
– młynek – budowa, rodzaje, ustawienia

Część praktyczna:

1. Przygotowanie espresso
– ubicie
– parametry
– fazy ekstrakcji
– ocena jakości
2. Pienienie mleka
– właściwości mleka
– techniki spieniania mleka
3. Przygotowanie napojów kawowych z mlekiem – latte, cappucino, latte machiato
4. Omówienie i wykorzystanie dodatków do kaw – czekolada (mocha), lody (espresso affogato), bita śmietana, sosy

5. Latte art – sztuka zdobienia kawy
– serce
– rozeta
– tulipan
7. Praktyki Higieniczne i Praktyka Produkcyjna wykorzystywane przez system zarządzania HACCP w pracy baristy

Czas trwania kursu 30h
Cena kursu 650zł
Zajęcia odbywają się 3 razy w tygodniu po 5 godzin (Istnieje możliwość zmiany ilości godzin w danym dniu, ilości dni
szkoleniowych w tygodniu lub przeprowadzenia kursu w weekendy)

Cena obejmuje wynagrodzenie trenerów, materiały szkoleniowe, certyfikat ukończenia kursu.
Zajęcia odbywają się w nowoczesnej sali multimedialnej, wyposażonej w multimedialny ekran, kamery – dzięki którym można nagrać szkolenie, na pamięci zewnętrznej lub na płycie przekazać uczestnikom lub transmitować online maksymalnie do 1000 osób. Sala jest klimatyzowana.

Wysoka jakość szkolenia potwierdzona certyfikatem ISO 9001:2015 oraz ISO
31000:2015