Profil uczestników:
Szkolenie przeznaczone jest dla osób, które planują podjąć pracę w kawiarni, restauracji, hotelu lub planują otworzyć własny lokal gastronomiczny oraz wszystkich tych, którzy chcą wyjechać do jednego z krajów Unii Europejskiej w celu podjęcia pracy baristy. Istnieje bowiem możliwość prowadzenia kursu w języku angielskim lub niemieckim.
Cele szkolenia:
- poznanie profesjonalnych zasad parzenia kawy, historii kawy, plantacji, rodzajów kawy, zasad działania ekspresów do kawy, narzędzi pomocnych w pracy baristy,
- zdobycie umiejętności przygotowania wszelkich napojów kawowych,
- rozwijanie umiejętności zdobienia napojów kawowych.
Korzyści dla uczestników:
Po ukończeniu szkolenia profesjonalnego baristy uczestnicy mogą podjąć pracę na stanowisku baristy zarówno w małych, jak i w dużych przedsiębiorstwach gastronomicznych.
Kurs w naszej firmie pomoże awansować w obecnej pracy, bądź znaleźć nową, świetnie płatną, rozwijającą pracę w wielu lokalach gastronomicznych, hotelach i kawiarniach nie tylko w Polsce, ale i w całej Unii Europejskiej.
Po ukończeniu szkolenia uczestnicy nabędą umiejętności:
- wykorzystywania w pracy nowych trendów sztuki baristycznej,
- wykorzystywania praktycznych wskazówkek dotyczących receptur kawy,
- przygotowywania różnych rodzajów kawy, z uwzględnieniem sposobów jej parzenia i ekspozycji,
- zdobienia napojów kawowych – latte art.
Program Kursu
Część teoretyczna
Kawa:
- Roślina – historia, rejony uprawy, wymagania klimatyczne, odmiany, największe plantacje,
- Ziarno – obróbka, wypalanie, różnice ze względu na odmiany,
- Napój – sposoby przyrządzania kawy, spożycie kawy na świecie.
Barista:
- Początki zawodu na świecie,
- Kwalifikacje i zakres obowiązków – cechy dobrego baristy.
Sprzęt baristy:
- Ekspres ciśnieniowy – budowa, parametry, rodzaje, konserwacja,
- Młynek – budowa, rodzaje, ustawienia.
Część praktyczna
Przygotowanie espresso:
- ubicie,
- parametry,
- fazy ekstrakcji,
- ocena jakości.
Pienienie mleka:
- właściwości mleka,
- techniki spieniania mleka.
Przygotowanie napojów kawowych z mlekiem – latte, cappucino, latte machiato.
Omówienie i wykorzystanie dodatków do kaw – czekolada (mocha), lody (espresso affogato), bita śmietana, sosy.
Latte art – sztuka zdobienia kawy:
Praktyki Higieniczne i Praktyka Produkcyjna wykorzystywane przez system zarządzania HACCP w pracy baristy.
- Czas trwania kursu 30h
- Cena kursu 650,00 zł netto + 23% VAT / 799,50 zł brutto.
- Cena obejmuje wynagrodzenie trenera, materiały szkoleniowe oraz certyfikat ukończenia kursu.
Zajęcia odbywają się 3 razy w tygodniu po 5 godzin. Istnieje możliwość zmiany ilości godzin w danym dniu, ilości dni szkoleniowych w tygodniu lub przeprowadzenia kursu w weekendy.
Zajęcia odbywają się w nowoczesnej, klimatyzowanej sali, wyposażonej w multimedialny ekran, kamery – dzięki którym można nagrać szkolenie na pamięci zewnętrznej lub przekazać uczestnikom na płycie, a także transmitować online maksymalnie do 1000 osób.
Wysoka jakość szkolenia potwierdzona certyfikatem ISO 9001:2015, ISO 29990:2010 oraz ISO 31000:2009