KURS DLA BARISTÓW – Fundacja Fortis

Profil uczestników:

Szkolenie przeznaczone jest dla osób, które planują podjąć pracę w kawiarni, restauracji, hotelu lub planują otworzyć własny lokal gastronomiczny oraz wszystkich tych, którzy chcą wyjechać do jednego z krajów Unii Europejskiej w celu podjęcia pracy baristy. Istnieje bowiem możliwość prowadzenia kursu w języku angielskim lub niemieckim.

Cele szkolenia:

  • poznanie profesjonalnych zasad parzenia kawy, historii kawy, plantacji, rodzajów kawy, zasad działania ekspresów do kawy, narzędzi pomocnych w pracy baristy,
  • zdobycie umiejętności przygotowania wszelkich napojów kawowych,
  • rozwijanie umiejętności zdobienia napojów kawowych.


Korzyści dla uczestników:

Po ukończeniu szkolenia profesjonalnego baristy uczestnicy mogą podjąć pracę na stanowisku baristy zarówno w małych, jak i w dużych przedsiębiorstwach gastronomicznych.

Kurs w naszej firmie pomoże awansować w obecnej pracy, bądź znaleźć nową, świetnie płatną, rozwijającą pracę w wielu lokalach gastronomicznych, hotelach i kawiarniach nie tylko w Polsce, ale i w całej Unii Europejskiej.

Po ukończeniu szkolenia uczestnicy nabędą umiejętności:

  • wykorzystywania w pracy nowych trendów sztuki baristycznej,
  • wykorzystywania praktycznych wskazówkek dotyczących receptur kawy,
  • przygotowywania różnych rodzajów kawy, z uwzględnieniem sposobów jej parzenia i ekspozycji, 
  • zdobienia napojów kawowych – latte art.

Program Kursu

Część teoretyczna

Kawa:

  • Roślina – historia, rejony uprawy, wymagania klimatyczne, odmiany, największe plantacje,
  • Ziarno – obróbka, wypalanie, różnice ze względu na odmiany,
  • Napój – sposoby przyrządzania kawy, spożycie kawy na świecie.

Barista:

  • Początki zawodu na świecie,
  • Kwalifikacje i zakres obowiązków – cechy dobrego baristy.

Sprzęt baristy:

  • Ekspres ciśnieniowy – budowa, parametry, rodzaje, konserwacja,
  • Młynek – budowa, rodzaje, ustawienia.

Część praktyczna

Przygotowanie espresso:

  • ubicie,
  • parametry,
  • fazy ekstrakcji,
  • ocena jakości.

Pienienie mleka:

  • właściwości mleka,
  • techniki spieniania mleka.

Przygotowanie napojów kawowych z mlekiem – latte, cappucino, latte machiato.
Omówienie i wykorzystanie dodatków do kaw – czekolada (mocha), lody (espresso affogato), bita śmietana, sosy.

Latte art – sztuka zdobienia kawy:

 

Praktyki Higieniczne i Praktyka Produkcyjna wykorzystywane przez system zarządzania HACCP  w pracy baristy.

  • Czas trwania kursu 30h
  • Cena kursu 650,00 zł netto + 23% VAT / 799,50 zł brutto.
  • Cena obejmuje wynagrodzenie trenera, materiały szkoleniowe oraz certyfikat ukończenia kursu.

Zajęcia odbywają się 3 razy w tygodniu po 5 godzin. Istnieje możliwość zmiany ilości godzin w danym dniu, ilości dni szkoleniowych w tygodniu lub przeprowadzenia kursu w weekendy.

Zajęcia odbywają się w nowoczesnej, klimatyzowanej sali, wyposażonej w  multimedialny ekran, kamery – dzięki którym można nagrać szkolenie na pamięci zewnętrznej lub przekazać uczestnikom na płycie, a także transmitować online maksymalnie do 1000 osób. 

Wysoka jakość szkolenia potwierdzona certyfikatem ISO 9001:2015, ISO 29990:2010 oraz ISO 31000:2009