Jak leczyć nowocześnie choroby cywilizacyjne?

Walka o zdrowie pacjenta i wyleczenie go z choroby to najważniejsze zadanie dla lekarza, dietetyka, fizjoterapeuty i wielu innych specjalistów zawodów medycznych.
Nie jest to jednak takie proste. Niestety nie radzimy sobie w skutecznym wyleczeniu pacjentów np. z tzw. chorób cywilizacyjnych.

Nasze złe nawyki żywieniowe, brak aktywności fizycznej, towarzyszące nam wokół substancje chemiczne, które często mają toksyczny wpływ na nasze narządy wewnętrzne, brak prawidłowego rytmu snu, jak też wszechobecny stres to główne przyczyny chorób. Lekarz ma do dyspozycji wiele różnych narzędzi zwalczania choroby, ale niestety najczęściej korzysta z leków farmakologicznych czyli chemicznych. Jak wszyscy wiemy lek „jedno łagodzi, ale inne niszczy”. Nie jest zatem idealnym rozwiązaniem. Niezwykle trudnym chociaż moim zdaniem najskuteczniejszym sposobem leczenia chorób przewlekłych jest umiejętność łączenia medycyny konwencjonalnej opartej na farmakologii oraz medycyny klasycznej, w której farmakologia jest tylko niewielką częścią naszej działalności natomiast fundamentem zdrowia są prawidłowe nawyki żywieniowe, walka ze stresem, aktywność fizyczna, zdrowy sen oraz fitoterapia czyli leczenie za pomocą stężonych ekstraktów ziół i roślin leczniczych.

Od wielu już lat farmakologia wiedzie prym w leczeniu ludzi, ale niestety jej skuteczność w chorobach przewlekłych takich jak cukrzyca typu II, choroby autoimmunologiczne, w tym RZS czy łuszczyca nie jest zadowalająca. Mając na uwadze próbę skuteczniejszego działania, jako lekarz, fitoterapeuta i dietetyk poszukiwałem nowych rozwiązań i okazało się, że powrót do korzeni czyli do medycyny fundamentalnej jest moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem. Czym jest Medycyna Fundamentalna? Jest to działanie specjalisty zawodu medycznego np. lekarza, który jako pierwszorzędną technikę leczenia uznaje prawidłowe nawyki zdrowotne pacjenta i zdolność organizmu do regeneracji.

Ciekawostka

Czy wiecie, że kobiety częściej umierają na choroby kardiologiczne?
Nie ignoruj takich objawów jak duszność, sinica, bóle serca, kołatanie serca, obrzęki, utrata przytomności (omdlenia), ból głowy i zawroty głowy – skorzystaj z konsultacji specjalisty.
Warto pamiętać, że stężone, zagęszczone ekstrakty roślin leczniczych mogą znacząco poprawić skuteczność leczenia farmakologicznego i jednocześnie są znacząco bardziej bezpieczne od leków chemicznych.

Dopiero w drugim rzucie należy zastosować czy uzupełnić to działanie - leczeniem farmakologicznym.

Składowymi Medycyny Fundamentalnej jest fitoterapia (leczenie nowoczesnymi ekstraktami ziół i roślin), dietetyka (zdrowe odżywianie i suplementacja, z minimalizacją węglowodanów w diecie), aktywność fizyczna, relaks i walka ze stresem oraz dbałość o prawidłowy rytm dobowy ze szczególnym uwzględnieniem rytmu snu.

Warto podać przykład chorób, w których takie podejście terapeutyczne z uwzględnieniem tychże działań jest niezwykle cenne i osiąga się bardzo dobre wyniki, kiedy wykorzystuje się ich synergię. Pierwsze i bardzo niestety często występujące obecnie to choroby autoimmunologiczne takie jak RZS - reumatoidalne zapalenie stawów czy łuszczyca, a w niej łuszczycowe zapalenie stawów, niedoczynność tarczycy w Chorobie Hashimoto, nieswoiste zapalne choroby jelit, w tym Choroba Leśniowskiego Crohna.

Kolejna grupa to zaburzenia metaboliczne czyli cała grupa zagrożeń związanych np. z cukrzycą i angiopatią cukrzycową (niszczenie dużych i małych naczyń krwionośnych przez stan zapalny spowodowany złym metabolizmem węglowodanów), jak również otyłość, zaburzenia metabolizmu układu nerwowego, które powodują np. depresję lub ogromna liczbą różnych chorób układu kostno-stawowego np. dna moczanowa. Nie zapominajmy o chorobach kardiologicznych np. choroba niedokrwienna serca, kardiomiopatie, zaburzenia budowy i funkcjonowania tętnic czyli miażdżyca, osłabienie ściany żył i żylaki podudzi czy hemoroidy oraz zapalenia nerek czy wątroby.

Kiedy zastanowicie się Państwo nad możliwymi przyczynami tych chorób, to kiedy wykluczycie ewentualne wady genetyczne okaże się, że nasze złe nawyki, nieustannie tląca się gdzieś w naszym organizmie infekcja, zatrucie organizmu czyli toksemia np. w boreliozie lub zaburzenia wchłaniania pokarmów i popularne obecnie „nieszczelności jelit” to przyczyna większości chorób przewlekłych.
Skoro wiemy co jest powodem naszych chorób, to dlaczego nie spróbować walczyć z nimi w sposób zgodny z nasza fizjologią? W zgodnie z naszą naturą?

Najtrudniej będzie zacząć. Trzeba zweryfikować jaką mamy chorobę. Sprawdzić jaki jest jej powód. Jeżeli mamy już diagnozę to w następnym etapie pomoże nam specjalista Medycyny Fundamentalnej (lekarz, Fitoterapeuta, dietetyk, fizjoterapeuta lub psycholog). Warto w celu doboru samodzielnej suplementacji skorzystać również na początku z wyszukiwarki ziół i roślin na stronie www.naturday.pl
Kiedy już dobierzemy sobie samodzielnie lub z pomocą specjalisty mieszankę ziół, należy zmienić nasze nawyki zdrowotne tzn. zmienić dietę na pełnowartościowe żywienie typu Paleo bez węglowodanów, być aktywnym fizycznie adekwatnie do wieku, płci i choroby, wysypiać się czyli zasypiać jak najwcześniej wieczorem i wstawać rano oraz relaksować się możliwie jak najczęściej.

Ciekawostka

Warto przypomnieć, że cukrzyca typu II jest uznawana w medycynie klasycznej za chorobę całkowicie uleczalną. Co ciekawe zalecenia wg standardów lekarskich, dotyczące jej leczenia mówią wyraźnie, iż należy zastosować wszystkie podpunkty Medycyny Fundamentalnej.
Dlaczego zatem tak niewiele osób stosuje nowoczesna fitoterapię, dietę bez przyswajalnych węglowodanów, aktywność fizyczną, psychoterapię i fizjologiczną regulację snu jako fundament zdrowia w cukrzycy?

Dla przykładu, kiedy mamy cukrzycę typu II możemy zastosować nowoczesne mieszanki ziołowe zbudowane wg zasad nowoczesnej fitoterapi np. preparaty Natur Day do suplementacji takie jak OptiSugar łącznie z OptiDEX i OptiLIVER, zapisać się na fitness, spacerować z psem 2 razy dziennie, wysypiać się zamiast marnotrawić noce przed nudnym filmem sensacyjnym do 3 nad ranem podjadając jakieś chipsy lub czekoladki i relaksować się na zajęciach z muzykowania gongami tybetańskimi lub po prostu przeczytać dobrą książkę w ramach relaksu na świeżym powietrzu. Nie zapominajmy o zdrowym żywieniu i suplementacji, czyli dieta pełnowartościowa bez węglowodanów (zakazany chleb z mąki zbożowej, makaron, kasza, ryż, cukier i słodycze zawierające cukry proste i sacharozę, a nawet większość owoców).
Przypominam, że oprócz mieszanek ziół typu OptiSugar, OptiDEX, OptiLIVER stosujemy także probiotyki i multiwitaminy.

Wszystko powyższe ma na celu wprowadzenie naszego organizmu w tzw. dobrostan.

Dobrostan i zapewnienie dostaw niezbędnych dla zdrowia substancji z zewnątrz jak też wyrównanie biochemii naszego organizmu i gospodarki hormonalnej od środka z dużym prawdopodobieństwem pozwoli na całkowite wycofanie się cukrzycy typu II.

Wydaje mi się, że najtrudniejsze w Medycynie Fundamentalnej jest przekonanie pacjenta, że takie naturalne techniki leczenia są aż tak skuteczne, ale czy ktoś z Was kiedykolwiek tak naprawdę ich spróbował? A może rzeczywiście warto!