Science Bread

Jest mnóstwo produktów oferowanych jako zdrowe, ale w rzeczywistości nie są takimi. Napis eko i reklama nie sprawia, że produkt posiądzie te właściwości. Gliwicki ośrodek badawczy przyjrzał się sprawie wiele lat temu i postanowił to zmieniać. Ich wynalazek to prawdziwa rewolucja.

Rozpoczęli pracę naukową od podstawowych produktów, a w tym artykule skupimy się na chlebie. Jak wiemy Chleb ciągle stanowi podstawę codziennej diety większości ludzi. Centrum Badawczo-Rozwojowe GLOKOR z Gliwic stworzyło po kilku latach badań pewien szczególny, zupełnie nowy gatunek chleba!

Naukowcy z CBR GLOKOR mówią o tym, że jest wiele gatunków pieczywa produkowanego i każde jest pachnące, chrupiące, pięknie wygląda, smakuje bajecznie! Te wyroby, mimo swej wspaniałości i dodanego słonecznika czy dyni mają wspólną cechę: powstały z martwej mąki, a czasem są z dodatkiem martwych ziaren i nie posiadają, poza pustymi kaloriami żadnych własności odżywczych. Wręcz przeciwnie - aby mogły wyrosnąć dodano chemiczne spulchniacze, aby rozjaśnić ich wygląd dodano wybielacze a na dodatek zakonserwowano mąkę chemicznie, by nigdy się nie popsuła i nic jej nie zjadało w magazynach. Okazuje się, że aby uzyskać naprawdę pełnowartościowe pieczywo, trzeba było sięgnąć do podstaw. A podstawą są surowce z jakich wypieki są wyrabiane, jak i oczywiście sposób ich przerobienia w finalny produkt. Wówczas powstaje pieczywo ogromnie różniące się od tego, które pojawia się na ogół na sklepowych półkach. Twórcy nazwali swoje dzieło mianem Science Bread, nawiązując do naukowej metody jego powstawania. Jest to pierwszy z serii produktów, które można określić zbiorczo nazwą Science Food.

• Nasze produkty, wytworzone ze skiełkowanego ziarna, są bardzo bogate w witaminy i prowitaminy powstałe z rozkładu białek zgromadzonych w tym celu w nasionach. Kiełki z których wytwarzamy Science Bread osiągają swoje właściwości w specjalnych warunkach i jest to proces długotrwały i wymaga ogromnej wiedzy i reżimów technologicznych, które są możliwe do osiągnięcia dzięki wykwalifikowanej kadrze ekspertów. Przy produkcji wykorzystujemy najlepszy moment i we właściwym momencie doprowadzamy do wytwarzania masy z której tworzymy nasze produkty piekarnicze. W ten sposób z budzącego się do życia ziarna powstają surowce do wytwarzania produktów piekarskich, niezwykle bogate w witaminy i składniki odżywcze w odróżnieniu od tradycyjnego pieczywa – mówi dla naszej redakcji prezes CBR GLOKOR GLOKOR Pan Jan Juszczyński.

Wynalazek gliwickich naukowców eliminuje także wiele przykrych dolegliwości, mogących być wywołanymi przez dominujące na rynku rodzaje pieczywa. Nazwa jest nie przypadkowa i nawiązuje do jednostki naukowej w której przez wiele lat grupa naukowców opracowywała technologię i zajmuje się wdrożeniem na rynek.

• Po zjedzeniu Science Bread nie ma efektu sytości i im więcej go jesz tym lepiej się czujesz. Wpisuje się to w zasadę „leczenie przez jedzenie” - we are what we eat. Ponadto nasza technologia sprawia, że produkty działają zbawiennie na układ trawienny – powiedzieli pracownicy naukowi CBR GLOKOR: Ewelina Kurasz, Vadim Belyavskiy, Henryk Szkoda, Zbigniew Sroka i dyrektor d.s. Badań i Rozwoju Pan Tomasz Kraszewski

Obecnie projekt jest w fazie poszukiwania Inwestora docelowego, który stanie się Beneficjentem rozwiązań naukowców z Gliwic. Trzymamy kciuki za rozwój i sukces tego wynalazku.

Stoimy w obliczu prawdziwej rewolucji w dziedzinie piekarnictwa i nawyków żywieniowych.